10. októbra 2013
U nás doma máme veľmi radi polievka, špeciálne tie krémové a keďže posledné 2 týždne varím každý druhý deň špenát, tak som nakoniec varila aj špenátovú krémovú polievku s krutónmi. Veľmi sme si pochutili a tak som sa rozhodla pridať aj tento veľmi jednoduchý recept. No najskôr mi nedá nevyzdvihnúť plusy špenátu. Špenát obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov: vitamín A, C, E, kyselinu listovú, horčík, železo, kalcium, magnézium, zinok a selén. Ak stále nemáte dosť dôvodov prečo jesť špenát, tak teda čítajte ďalej. ,,Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Špenát by mali do svojho jedálnička zaradiť aj tehotné ženy. Vďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej okrem antianemického účinku zabraňuje aj určitým poškodeniam plodu. Okrem pevnejšieho zdravia získate konzumovaním špenátu ako bonus krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú, elastickejšiu pleť.´´ (Feminity.Zoznam.Sk)
Tak, čo? Ideme variť? :)
Na krémovú polievku potrebujeme:
1 červenú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, olivový olej, špenát /buď čerstvý alebo mrazený/, hladkú múku, smotanu na varenie, krutóny, soľ, sójovú omáčku.
Postup:
V hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opečieme do zlatista.
Pridáme nakrájaný špenát a pretlačíme cesnak. Zalejeme trochou vody y podusíme.
Potom celú zmes premiestnime do mixéra a zmixujeme na kašu.
V prázdnom hrnci si medzi tým pripravíme bešamel, teda zmiešame olej asi s 1-2 PL hladkej múky, miešame na miernom ohni, kým sa neurobí bezhrudková, kaša.
Opäť vložíme do hrnca rozmixovanú polievku a privedieme do varu, následne zalejeme smotanou, dochutíme sójovou omáčkou a soľou.
Keď dosiahneme bod varu, polievku odstavíme.
Polievku servírujeme s krutónmi.
V hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opečieme do zlatista.
Pridáme nakrájaný špenát a pretlačíme cesnak. Zalejeme trochou vody y podusíme.
Potom celú zmes premiestnime do mixéra a zmixujeme na kašu.
V prázdnom hrnci si medzi tým pripravíme bešamel, teda zmiešame olej asi s 1-2 PL hladkej múky, miešame na miernom ohni, kým sa neurobí bezhrudková, kaša.
Opäť vložíme do hrnca rozmixovanú polievku a privedieme do varu, následne zalejeme smotanou, dochutíme sójovou omáčkou a soľou.
Keď dosiahneme bod varu, polievku odstavíme.
Polievku servírujeme s krutónmi.
Dobrú chuť :)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Hľadať
Popular Posts
-
Základné cesto na cheesecake, ktoré môžeme dotvárať podľa potreby, či už kakaom, či rôznymi esenciami, podľa toho, aký cheesecake sa chy...
-
Nielen že je tento recept jednoduchý a chutný, ale je omnoho zdravší než cestovinové polotovary, ktoré kupujeme v obchode. POTREB...
-
Síce si na jar ešte pár týždňov počkáme, ja som už musela nájsť pár jarných a veľkonočných venčekov na inšpiráciu. Treba si predsa dobre...
-
Darčekový kôš na jesenný spôsob, asi tak by sa dal charakterizovať tento nápad. Samozrejme, dá sa prispôsobiť aj na iné ročné obdobia, či p...
-
Valentínska večera bez jahôd by bola ako Vianoce bez stromčeka. Jahody patria k zaľúbeným párom a k romantickým momentom. Preto som sa...
-
Na čierno-bielu farebnú kombináciu som už popísala chvály v druhej časti tortového špeciálu. Teraz k tejto dvojici pridáme tretiu farbu a ...
mmhmhm miluju špenát i špenátovou polívku a tohle vypadá moc dobře, dala bych si :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za Tvoj milý komentár :) Ja tiež zbožňujem špenát :)
Odstrániť