10. októbra 2013
U nás doma máme veľmi radi polievka, špeciálne tie krémové a keďže posledné 2 týždne varím každý druhý deň špenát, tak som nakoniec varila aj špenátovú krémovú polievku s krutónmi. Veľmi sme si pochutili a tak som sa rozhodla pridať aj tento veľmi jednoduchý recept. No najskôr mi nedá nevyzdvihnúť plusy špenátu. Špenát obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov: vitamín A, C, E, kyselinu listovú, horčík, železo, kalcium, magnézium, zinok a selén. Ak stále nemáte dosť dôvodov prečo jesť špenát, tak teda čítajte ďalej. ,,Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Špenát by mali do svojho jedálnička zaradiť aj tehotné ženy. Vďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej okrem antianemického účinku zabraňuje aj určitým poškodeniam plodu. Okrem pevnejšieho zdravia získate konzumovaním špenátu ako bonus krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú, elastickejšiu pleť.´´ (Feminity.Zoznam.Sk)
Tak, čo? Ideme variť? :)
Na krémovú polievku potrebujeme:
1 červenú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, olivový olej, špenát /buď čerstvý alebo mrazený/, hladkú múku, smotanu na varenie, krutóny, soľ, sójovú omáčku.
Postup:
V hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opečieme do zlatista.
Pridáme nakrájaný špenát a pretlačíme cesnak. Zalejeme trochou vody y podusíme.
Potom celú zmes premiestnime do mixéra a zmixujeme na kašu.
V prázdnom hrnci si medzi tým pripravíme bešamel, teda zmiešame olej asi s 1-2 PL hladkej múky, miešame na miernom ohni, kým sa neurobí bezhrudková, kaša.
Opäť vložíme do hrnca rozmixovanú polievku a privedieme do varu, následne zalejeme smotanou, dochutíme sójovou omáčkou a soľou.
Keď dosiahneme bod varu, polievku odstavíme.
Polievku servírujeme s krutónmi.
V hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opečieme do zlatista.
Pridáme nakrájaný špenát a pretlačíme cesnak. Zalejeme trochou vody y podusíme.
Potom celú zmes premiestnime do mixéra a zmixujeme na kašu.
V prázdnom hrnci si medzi tým pripravíme bešamel, teda zmiešame olej asi s 1-2 PL hladkej múky, miešame na miernom ohni, kým sa neurobí bezhrudková, kaša.
Opäť vložíme do hrnca rozmixovanú polievku a privedieme do varu, následne zalejeme smotanou, dochutíme sójovou omáčkou a soľou.
Keď dosiahneme bod varu, polievku odstavíme.
Polievku servírujeme s krutónmi.
Dobrú chuť :)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Hľadať
Popular Posts
-
Mám pocit, že každý rok jeseň prebehne tak rýchlo, že ani nestihnem urobiť všetko, čo by som chcela robiť. Poznáte ten pocit aj vy? Vždy mi...
-
Keď všetok ten predvianočný chaos a stres opadnú a nastane ten čas a pokoj, kedy je celá rodina spolu, vtedy sa konečne napĺňa pravá p...
-
Základné cesto na cheesecake, ktoré môžeme dotvárať podľa potreby, či už kakaom, či rôznymi esenciami, podľa toho, aký cheesecake sa chy...
-
O tom, aké dobroty môžete na svoj Halloweensky večierok pripraviť som už písala, avšak dobré jedlo nezaručí, že bude zábava a tá správna a...
-
Keď sa dni skracujú a večery sú čoraz dlhšie, prichádza viac času na tvorenie. V tomto počasí si to väčšinou deti príliš dlho vonku neužijú...
-
Vyrobte si doma vlastné, originálne ozdoby či už na Váš stromček, do rôznych dekorácií, do adventných vencov... Tieto ozdoby Vám budú navyš...
-
Nielen že je tento recept jednoduchý a chutný, ale je omnoho zdravší než cestovinové polotovary, ktoré kupujeme v obchode. POTREB...
mmhmhm miluju špenát i špenátovou polívku a tohle vypadá moc dobře, dala bych si :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za Tvoj milý komentár :) Ja tiež zbožňujem špenát :)
Odstrániť