27. októbra 2012


Halloween už čaká za dverami a preto je na čase vytvoriť posledné dekorácie.
Dnes mám pre Vás tip na  homemade dekoráciu - konkrétne to budú Halloweenske lampáše. Keďže ide o homemade, na výrobu tohoto lampáša potrebujeme veci, ktoré má väčšina z nás doma.


Postup je jednoduchý!
1. Umyjeme fľašu jarovou vodou, aby sme ju "odmastnili" a aby sa nám na ňu ľahko chytila farba.
2. Fľašu natrieme oranžovou akrylovou farbou a necháme uschnúť.
3. Potom na fľašu s čiernou farbou namaľujeme "tvár tekvice" oči, zuby....
4. Drôtik pripevníme na fľašu tak, aby sme vytvorili úchytku.
5. Hotovo!!







24. októbra 2012

Tekvice nemusia byť len klasicky vyrezávané ako strašiaci, skúste vyrezať napr. strašidelné domy, strašiako, text.. V prípade, že chcete, aby Vám tekvice vydržali dlhšie, tak ich nevyrezávajte, ale napr. na ne nakreslite čiernou farbou, to čo by ste normálne chceli mať vyrezané - je tu však jedna nevýhoda a to, že v noci nesvietia, ale zasa vydržia aj mesiac. Ak ich budete mať umiestnené vonku, tak ich natrite vonkajšou farbou, keďže počas jesene býva sychravé počasie, tak, aby sa farba nezmyla. V prípade, že tekvice budú umiestnené v interiéry, môžete si z čierneho (alebo aj farebného) papiera vystrihnúť časti, ktoré by ste za normálnych okolností vyrezávali. V prípade, že chcete vyrobiť tekvicu ako dekoráciu na Halloweenskej párty, tak skúste použiť aj fosforový papier, tým pádom by tekvica svietila.

Ak chcete niečo originálne, tak skúste tekvicu pokryť čipkovou látkou, alebo ju z časti oblepte stuhou, umiestnite na ňu svetielka, alebo ju natrite úplne inou farbou (ako napr. zelenou, čiernou).

V prípade, že máte radšej dojem luxusu, a chcete, aby bola Vaša výzdoba na Halloween viac vkusná ako strašidelná, tak skúste tekvice nafarbiť napr. strieborným alebo zlatým sprejom. Oblepte ich čiernymi gombíkmi, glitrami, či prípadne dozdobte čiernou stuhou.





























18. októbra 2012


Dňa 15:07 by Unknown v ,    Žiadne komentáre
Zaujíma Vás ako vznikol sviatok Halloween, prečo sa ľudia prezliekali do strašidelných kostýmov? Ako to všetko začalo?


Halloween - ako sviatok - je veľmi starý. Jeho história siaha až ku Keltom. Vtedy sa rok delil na dve obdobia - obdobie hojnosti a obdobie zimy a hladu. Začiatkom novembra sa Keltom zásoby zúžili a nastávala zlá doba. Preto ľudia prvý novembrový deň uctievali Boha Mŕtvych - Anwinna. Ľudia verili, že tejto noci sa zjavujú duše mŕtvych, a tak im svietili na cestu svietnikmi vyrobenými z dyní.Duchovia sa vracali domov, aby za pomoci svojich príbuzných prekročili hranicu Zemi Mŕtvých. Živí sa prezliekali do starých šiat a malovali si tváre, aby do nich nevstúpili zlí duchovia. Tejto noci sa hovorilo Samhain.

    V roku 43 po Kristovi okupovali keltské územia rímske vojská. časom sa tieto národy a zvyky začali prelínať, a tak sa Samhain začal sláviť i v období žatvy. K svietnikom a ohňom tak prubudlo ovocie a obilie.

    Behom 500 rokov sa k moci dostala katolícka Cirkev. Pápež Bonifác IV. chcel zamedziť sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa zriadil nový sviatok - Sviatok všetkých svätých (u nás 1. novembra). Avšak mnohí ľudia slávili oba sviatky spolu. V 16. storočí bol teda na svete nový sviatok - "All Hallow'Day (Eve)", čiže Deň všetkých blahoslavených. Podvečer tohto sviatku (31.10.) sa volal All Hallows´Evening, v dedinskom slangu jednoducho Halloween.
    V 20. rokoch minulého storočia boli oficiálne povolené mestké oslavy. V dnešnej dobe si ľudia v Amerike ozdobujú dom, vyrábajú dyňové svietniky a pečú koláče. Deti sa prezlečú za strašidlá a chodia od domu k domu.

Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice,vo vnútri ktorých je sviečka, ďalej čarodejnice, duchovia,netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.





12. októbra 2012

Dňa 16:14 by Unknown v ,    Žiadne komentáre
Niečo strašidelné...
Halloween je hlavne o strašidlách, duchoch, strašidelných miestach... tak poďme sa trošku báť. Neviem, ako by sa cítil človek, keby sa ocitne 31.10. na takýchto miestach sám a ešte keby je podvečer, tak ani nehovorím :D